Gadget

chipgyartas
Forrás: pixabay.com

Kevesebb chipre lesz igény

A világ egyik legnagyobb chipgyártója (a Samsung) úgy látja, hogy a fogyasztói eszközök iránti igény visszaesése miatt chipből is kevesebb fog fogyni.

Sok év óta az egyik legjobb (több mint 10 milliárd dolláros működési nyereséget hozó) negyedévét produkálta április és június között a Samsung, a koreai gyártónál mégsem felhőtlen az öröm. A vállalat arra figyelmeztetett, hogy a geopolitikai helyzet, az inflációs félelmek, valamint a logisztikai költségek elszállása miatt mobil üzletágának csökkent a nyeresége. A bizonytalanságok közepette az emberek kevesebbet költenek, így kevesebb mobiltelefon és számítógép fogy, ami viszont a chipek iránti keresletet is csökkenti. 

A recessziótól való félelmek miatt eközben az amúgy ellenállóbb szerverpiac is gyengélkedni kezdhet. A vállalat memórialapka-üzletágáért felelős alelnöke, Dzsin-man Han egy elemzői tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „ha beüt a globális recesszió, a szervergyártók is kénytelenek lesznek kiigazítani raktárkészleteiket”. Hozzátette: „A nagyfokú bizonytalanság miatt folyamatosan igazítunk az előrejelzéseken”. 

Ezzel együtt a Samsung óvatosan derűlátó, ami a saját helyzetét illeti. A második félévben akár már gyenge növekedésre is kilátás van, az összehajtható telefonokból pedig többet kívánnak eladni, mint az eddig zászlóshajónak számító Galaxy Note-ból. 

Nem sokkal korábban az amerikai Qualcomm, egy másik nagy telefonos chipgyártó is arról számolt be, hogy a negyedéves eredményei a vártnál rosszabbak lehetnek a gyengülő mobiltelefon-kereslet miatt. Az orosz-ukrán háború és a kínai Covid-lezárások csak tovább rontottak az ellátási láncok helyzetén, ami miatt számos mobilgyártó kevesebb chipet rendelt.