Menedzsment

Merida_Brave.jpg
Forrás: ohmydisney.com

Tanítsuk gyermekeinket bátran élni!

Sokszor félünk... Mi emberek bármitől képesek vagyunk félni, és döntési helyzetekre ez különösen igaz, hiszen a döntés felelőssége hozzánk tapad.

Jogod van arra, hogy tévedj, hogy hibát véts, és viseld annak következményét!

Jogod van arra, hogy döntésed logikátlan legyen!

Csak akkor van jogod a másiktól kérni valamit, ha elismered azt a jogát, hogy NEM-et mondjon.

Alexander Oakwood

Döntéseinknél félhetünk:  
Az eredmény bizonytalan hatásától (előre lelki szemeink előtt lebegtetve a legrosszabb szóba jöhető kimenetelt). 
Attól, hogy mit szólnak mások döntésünk hallatán. (Sokszor félünk még akkor is, ha választásunk kizárólag ránk tartozik, eredménye csupán minket érint. Aggódunk, hogy elveszítjük mások jó véleményét.) 
Attól, hogy rosszul választunk. 
Félünk NEM-et mondani. 
Félünk, hogy esetleg nem veszünk számításba minden lehetőséget. 
 
E sort folytatva mondhatnám: félek, nem minden lehetőséget soroltam fel. :) 
 
Bizonyos, hogy családfőként, vezetőként vagy bármely közösség véleményformáló tagjaként kiemelkedően nagy a felelősséged azon kultúra kialakításában, amely elismeri a tévedés lehetőségét. Ha ez sikerül, hozzásegíted gyermekeidet, munkatársaidat bátran élni! 
Fontos ez, mert a félelem abban a környezetben ivódik mélyen lelkünkbe, ahol egy hiba örökre megbélyegez, ahol egy rossz döntés visszavonhatatlanul kirekeszt.  
Ilyen környezetben nevelődik az a „gyermeki” lélekkel megnyomorított felnőtt, aki önbecsülés és önbizalom nélkül kívülre helyezi cselekedeteinek megítélésének mércéjét, aki mindig másoknak akar megfelelni és így mások által könnyen manipulálható.


Ha valamennyire magadra ismersz, sokat jelenthet, ha letisztázod valódi érdekeidet, rangsorolod őket, így nem leszel kiszolgáltatott annyira a külső manipulációnak. Ez teremti meg érzelmi stabilitásodat és annak lehetőségét, hogy gondolkodásodban az érzelmeket kordában tarthasd, döntéseidnél a tényekre, ne pedig félelmeidere koncentrálhass. 
 
Németh László, Gordio - Solution Focus Team és SF Brief Coach, Menedzsment Tanácsadó 
Döntéseid támogatásáért írj ide!