Road

26_Idea-Hacking-Feature.jpg
Forrás: ITB
Pályázati seregszemle, számokba foglalt gazdasági előrejelzéssel fűszerezve

Továbbra is célkeresztben a vállalkozói innováció

A járványhelyzet nem fagyasztotta be a pályázati lehetőségeket: a kormány minden eddiginél komolyabb erőfeszítéseket tesz a kis- és középvállalkozások megújítása és felzárkóztatása érdekében, ugyanakkor a romló gazdasági mutatók nem sok jót ígérnek az elkövetkező időszakra. A hazai kkv-k szűkülő piacon próbálnak túlélni. Pályázatok, statisztikák és a legnépszerűbb vállalkozói hitel – összegzés.

A támogatásokat illetően sokszínűség jellemzi a pályázatokat, ugyanakkor a „Vállalkozások munkaerő-támogatása” program, az „Agrár Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ”, és egy újabb 20 milliárd forintos, a hazai vállalkozások innovációit segítő támogatás került többször is reflektorfénybe.

Az október 15-től igénybe vehető „Vállalkozások munkaerő-támogatása” programmal álláskeresőnként akár félmillió forintos segítséghez juthatnak a cégek. Az összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított program célkitűzése, hogy mintegy 25 ezer álláskeresőt juttasson munkalehetőséghez. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által nyújtott lehetőség keretében a munkáltatónak az álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell. A támogatás mértéke teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetében havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek, részmunkaidős foglalkoztatás esetén a támogatási plafon arányosan változik – közölte az ITM.

Szintén a munkahelyteremtés és a versenyképesség növelését szolgálja a „Piaci KFI” pályázati konstrukció is, amelynek keretében most újabb 20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az érdeklődők. Az ITM közleményében azt hangsúlyozza, hogy ezzel a lehetőséggel exportképes új termékek, szolgáltatások és technológiák fejlesztése esetében élhetnek a vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek.

Az eddig pályázatokra akkora igény mutatkozott, hogy a korábbi 59 milliárd forintos keretösszeget az újabb fordulóban további 20 milliárd forinttal növelték. A pályázás második szakaszában a részletes támogatási kérelmek adhatók be legkésőbb 2021. január 29-ig. A „Piaci KFI” pályázaton belül két alprogramra lehet pályázni: az „A” alprogram egyénileg pályázható 100-400 millió forint összegig, míg a „B” alprogram csak konzorciumok számára érhető el 400-800 millió forint összegig.

 

Gazdasági irány és a mindennapokat tükröző statisztikák

Varga Mihály pénzügyminiszter október első hetében azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a magyar gazdaságpolitika elsődleges célja megvédeni a munkahelyeket és a vállalkozásokat, amihez a beruházások támogatását látja az egyik leghatásosabb eszköznek.

Varga Mihály, Pénzügyminisztérium
Varga Mihály, Pénzügyminisztérium
Úgy fogalmazott, hogy a kormány a járvány második hulláma alatt is több eszközzel segíti a hazai vállalkozásokat működésük fenntartásában, munkahelyeik megvédésében és újabb fejlesztésekben. A beruházások ösztönzésének egyik eszköze a Gazdaságvédelmi és Innovációs Operatív Program (GINOP), amely a vállalkozások a jelenlegi kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztéseket támogatja. A pályázati konstrukció kimondott célja emellett a munkahelyek megőrzése. A gazdaságvédelmi intézkedések a következő hónapokban is folytatódnak, így folyamatosan jelennek meg új felhívások is.

A mutatók szerint a második negyedévben a magyar gazdaság volt a leggyengébb a régióban, a lengyel gazdaság pedig állta a sarat, ott volt a legkisebb a gazdasági visszaesés. A KSH előzetes, kiigazítatlan adatai szerint 2020 második negyedévében 13,6 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság 2019 második negyedévéhez képest. A kutatóintézetek 2021-ben a munkanélküliség csökkenésére számítanak, ami pedig a GDP-kilátásokat illeti, eltérőek a számítások: 2020-ban négy százalékos visszaeséssel számolnak, míg a 2021-es évben ennek felével.

 

Új iparág a támogatások fókuszában

Egy, az innovációtól független támogatás is nagyobb médiafigyelmet kapott. Ez a már igényelhető, új „Agrár Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ”, amelyet a mezőgazdasági szektor vállalkozásai igényelhetnek. A nyertesek kiemelt mértékű állami kamat-, kezelési költség- és kezességidíj-támogatásban részesülnek.

A hitel fix évi 0,5 százalékos kamattal, akár 6 éves futamidőre, 1 milliárd forint maximális hitelösszegig igényelhető, a támogatás a teljes futamidőre jár. Célja az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítása, így különösen a meglévő kapacitások bővítése, új kapacitások kiépítésének finanszírozása.

GINApp a GINOP-hoz

A Pénzügyminisztérium kifejlesztetett egy mobilalkalmazást, hogy a pályázatok még gyorsabban és egyszerűbben elérhetők legyenek. Segítségével a vállalkozások azonnal értesítést kapnak az aktuális pályázatok megjelenéséről, tájékozódhatnak a részletekről, sőt, kérdéseiket is feltehetik az ügyfélszolgálatnak. A tárca továbbfejleszti az alkalmazást, hogy a jövő évtől már pályázatok benyújtására is lehetőség nyíljon a GINApp-on keresztül – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A beruházásra fordított hitelek egyébként nagy népszerűségnek örvendenek a vállalkozások körében, a legpopulárisabbnak talán az „NHP Hajrá” mondható, amelyről a cégek közel fele hallott (49 százalék), közülük több mint minden harmadik cég (38 százalék) fontolóra is veszi a program igénybevételét – olvasható a K&H Bank közleményében a számadat.

A hiteleken és támogatásokon túl egy másik iparág megsegítéséről indult társadalmi egyeztetés. Ez a divat- és dizájnipar. Az egyeztetés során az említett szektorban tevékenykedő vállalkozásokat támogató 10 milliárd forint keretösszegű pályázatról van szó, az előminősítésre a jelentkezők november 16-tól regisztrálhatnak. Az ITM által támogatott felhívásra mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek, a pályázat a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodást segítő fejlesztéseket szupportálja. A központi régióban hárommilliárd forint, az ország többi régiójában együttesen hétmilliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás összege 5 millió és 150 millió forint között lehet.