Technology

Fülöp Gábor Telenor.jpg
Forrás: Telenor
A mobilon túl

A piaci igényekre reagálva lépett be a vezetékes piacra a Telenor

Régóta szerepelt a Telenor Magyarország tervei között, hogy vezetékes internet-szolgáltatást indítson üzleti ügyfelek részére, a koronavírus-járvány által alaposan felpörgetett digitalizáció miatt pedig a piaci igények is indokolttá tették, hogy megjelenjenek ebben a szegmensben.

„Bár alapvetően a mobiltechnológiában hiszünk, azt is látjuk, hogy bizonyos ügyféligények teljesítéséhez kell a vezetékes szolgáltatás. Az új B2B-stratégiánknak fontos része az innováció és az ügyfelek teljes kommunikációs és IT igényeinek kiszolgálása, ezt kezdjük átültetni a gyakorlatba és ennek első lépéséhez érkeztünk el most”, mondta el Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója.

A koronavírus felgyorsította a technológiai-adaptációs folyamatokat a cégeknél, és a járvány tíz hónapja alatt tíz évet ugrottunk előre a digitalizációt érintő ügyféligények tekintetében a szakember szerint. „Hisszük, hogy azok a vállalkozások képesek jobban állni a sarat, és lesznek képesek egy jobb pozícióból újrastartolni a koronavírus utáni időszakban, ahol tesznek is lépéseket a kritikus folyamatok digitalizálására. Ez azonban – egy adott vállalatméret fölött vagy adott működési területeken – kizárólag mobilszolgáltatásokkal, garantált sávszélesség biztosítása nélkül nem oldható meg. A Hiperline szolgáltatás magas rendelkezésre állást és garantált sávszélességet biztosít, az internetkapcsolat kapacitása akkora lesz, amekkorára az ügyfél előfizetése szól, a Telenornál ez 2 Mbit/s és 1 Gbit/s között választható. Az internet-szolgáltatások ma szinte elengedhetetlenek a vállalatok számára, az adatkapcsolati megoldások – bérelt vonal és IP VPN – pedig jellemzően azon nagyvállalati körben fontosak, ahol a telephelyek garantált és zárt összeköttetése elvárás – ezen szolgáltatások penetrációja a piacon továbbra is stabil”, fűzte hozzá Fülöp Gábor.

Elkezdődtek az első tárgyalások

A Telenor Hiperline szolgáltatásait saját gerinchálózatán keresztül teszi elérhetővé. Az előfizetők és a cég hálózata közé kiépített hálózati részek esetében pedig egyrészt a piaci gyakorlatnak megfelelően társszolgáltatóktól bérelt infrastruktúrát használnak, másrészt – ami nagy rugalmasságot biztosít – a vállalat saját, nagy megbízhatóságú mikrohullámú megoldását vetik be, amivel kiváltható egyes végpontokon, telephelyeken a fúrás-faragás, ugyanakkor biztosított a megbízható, fix sávszélesség. Bár a novemberben indult vezetékes internet-szolgáltatáshoz hasonló megoldások esetében jellemzően hosszabb időt vesz igénybe az ügyfelek részéről a döntés, mint egy klasszikus mobilszolgáltatásnál, az első aláírt szerződés már meg is született, és sok tárgyalás van folyamatban az új megoldásokról. – jelezte Fülöp Gábor.

Megoldások eltérő igényekre

A cég által kínált három vezetékes szolgáltatás közös jellemzője a garantált, nagy sebességű, szimmetrikus le- és feltöltési sávszélesség, a 99,5 százalékos rendelkezésre állás, a non-stop ügyféltámogatás, a rövid telepítési idő és a rugalmas választási lehetőség a végpont kialakításában.

  • A Telenor Hiperline Bérelt Vonali szolgáltatás állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet alapú (L2) megoldás. A szolgáltatás korlátlan adatforgalmat biztosít, és lehetővé teszi akár távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását, így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők. Az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít a megoldás, melyek szabványos Ethernet interfészek használatával csatlakoztathatók, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routing és magasabb funkciókat.
  • A Telenor Hiperline Bérelt Vonali Internet az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a mobilcég között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférésit, azaz kijáratot a belföldi és nemzetközi internet csomópontok felé. A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a nyilvános internet-kicserélők irányába. A Telenor legalább egy /30-as IPv4 tartományt rendel a szolgáltatáshoz.
  • A Telenor Hiperline IP VPN egy új, magánhálózati szolgáltatás, ami több, fix telepítésű végpontot (telephelyeket) képes összekötni. A megoldás IP szintű (L3) privát hálózatot biztosít az előfizetők igényei szerint „full meshed” vagy „hub-and-spoke” topológiával, azaz választható, hogy akár centralizált, akár teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt támogat. A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a magánhálózathoz (VPN).